over
het festival
Het Festival van het Levenslied is een gratis toegankelijk 2-daags Nederlandstalig muziekevenement met een groot centraal (openlucht) podium in de binnenstad van Tilburg. Twee dagen per jaar mag iedereen gratis genieten van Nederlandstalige Levenslied-muziek in de binnenstad van Tilburg. Het Festival van het Levenslied is door de jaren heen zeer populair geworden voor mensen in Tilburg en van ver buiten de stad.
Op deze pagina lees je meer over het ontstaan van het Festival, klik hier voor praktische informatie over het Festival van het Levenslied van 2024.
TERUGBLIK
Het Festival van het Levenslied in Tilburg werd in 1990 voor de eerste keer georganiseerd. De doelstelling van het gratis festival was een concert organiseren voor inwoners van Tilburg en in het bijzonder voor mensen die anders niet te mogelijkheid hadden een concert te bezoeken. Dit maatschappelijke doel is nog steeds onveranderd. De opzet van het festival zelf blijft in ontwikkeling. Daardoor is het Festival van het Levenslied in Tilburg door de jaren heen uitgegroeid tot een volwaardig professioneel evenement. Het is het grootste gratis festival van het Nederlandse lied in ons land.
VRIJWILLIGERS EN SPONSOREN
De inzet van vrijwilligers en ondersteuning van sponsoren maken het festival mogelijk en zorgen ervoor dat het gratis toegankelijk blijft. We zijn de sponsoren dankbaar en in het bijzonder blij met hoofdsponsor. Het enthousiasme van het publiek en het feit dat zij genieten van de optredens, geeft ons jaar op jaar de energie om het Festival van het Levenslied te organiseren. Elders op deze website leest u meer over de organisatie, sponsoren of over de mogelijkheid zelf sponsor te worden.
DE KRACHT VAN HET LEVENSLIED
De oerversie van het Levenslied ook wel de Smartlap stamt uit de Middeleeuwen: Het was een lap textiel met een smartelijk verhaal in plaatjes aan de hand waarvan straatzangers een lied zongen. De smartlap ging over de liefde, trouw en ontrouw, tragiek en heldendom. In de loop der tijd ontwikkelde de smartlap zich tot een lied waarin herkenbaar alledaags leed werd bezongen: de Smartlap werd een Levenslied. Nu tegenwoordig het Nederlandse lied weer populair is, worden smartlappen ook steeds vaker geassocieerd met een knus gevoel van ouderwetse Nederlandse gezelligheid, ook van lekker met z’n allen meezingen. Smartlappen zijn vooral ook populair, omdat ze de kenmerken hebben van een lang levend liedje:
- De teksten zijn vaak simpel en krachtig
- De tekst gaat over een aansprekend sentimenteel onderwerp
- Er is een goed in het gehoor liggende melodie die iedereen kan onthouden en meezingen
- Het lied kan met gemakkelijke akkoorden begeleid worden.
- De melodie is de drager van de boodschap.
Niet iedereen geeft toe van smartlappen te houden, maar toch kent iedereen de teksten en lijkt het meezingen van deze liedjes de stemming op feestjes te verhogen. Zo zijn levensliederen toch deel van ieders cultuur en leven, hoog en laag opgeleid, arm en rijk, jong en oud.
Duurzaam festival
Het Jack’s Festival van het Levenslied was het eerste officieel gecertificeerde duurzame festival van Noord-Brabant door de stichting Duurzaam Organiseren. Wij zijn trots dat wij ons mogen scharen tussen andere grote Nederlandse evenementen die dit certificaat ook hebben behaald. Wij denken niet alleen aan een gezellig festival, maar ook aan de leefomgeving van het festivalterrein! Meer lezen over de Barometer Duurzame evenementen? Klik hier.
Foto en filmpopnames
Tijdens het festival zullen foto’s en filmopnames gemaakt worden ten behoeve van promotie doeleinden. Ook alle socialmediaposts van bezoekers van het festival waarin de hashtag #jacksfestivalvanhetlevenslied is vermeld, kunnen gebruikt worden voor promotiedoeleinden en/of een doorvertaling op de live schermen op het festival. Eenieder die ons evenement bezoekt en/of een gedurende het festival een bericht plaatst op social media met de hashtag #jacksfestivalvanhetlevenslied gaat hiermee akkoord.